Класическо домашно сирене

Дани РусеноваДани Русенова
Чирак
47
249
75
93
17/04/2020
"Рецепта за домашно сирене - запретвайте ръкави"
Приготвяне480 мин.
Общо480 мин.
Порции1
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 922
  • Преглеждания за месеца113
  • Преглеждания за седмицата73
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изсипваме млякото (несварено) в тенджера.

В чашка сме приготвили 35 капки калциев дихлорид. Разбъркваме го хубаво с 2-3 с.л. мляко и го изсипваме при останалото.

Разбърква се хубаво.

Така приготвеното мляко се загрява до 60 - 70 градуса (или ако нямате термометър, следете кога ще започне да се образува каймак). Отстранява се от котлона.

Изчаква се до достигане на температура 35-37 градуса (или докато можете да държите кутрето си в млякото, без да пари).

В чашка сме измерили 35 капки този път от маята за сирене.

Разрежда се с 2-3 с.л. мляко и се прибавя в тенджерата. Хубаво се разбърква.

Тенджерата с така приготвеното мляко се захлупва с капак и се завива хубаво. Престоява 2 часа. След втория час се отвива и се нарязва с нож на квадратчета (1, 5-2 см). Отново се оставя около 30 минути, за да може да си пусне още от цвика.

Това полу-сирене се изсипва в двупластов тензух, връзва се като бохча и се слага да се изцежда. Когато спре да капе, домашното сирене трябва да се притисне.

Ако имате калъп за сирене - идеално. Аз нямам и затова го притиснах в гевгир. Сложих гевгира в тава, в него бохчата със сиренето и отгоре го притиснах с тенджерка с вода.

Трябва да внимавате, тежестта да не е прекалено голяма, защото домашното сирене се пресова много и става сухо и жилаво.

Така притиснато, домашното сирене престоява пак към 2 часа. (желателно е да поглеждате, за да не се изцеди прекалено много). Когато е готово, сиренето се вади и осолява с едра сол, отново към 2-3 часа.

Накрая се прибира в кутия, а ако ще го съхранявате по-дълго, може да направите саламура.

От 5 л мляко, при мен се получи 0, 855 кг сирене.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Криси Черникова
*Прясното мляко краве ли е?
0
0
Дани Русенова
Да, краве е. Но предполагам може да използвате и овче.
0
0