Начин на приготвяне
Този здравословен козунак е подходящ за хора, които се хранят във високомазнинен-нисковъглехидратен режим, за тези които избягват глутена и като цяло за хора, които полагат ежедневни усилия да бъдат в здраво тяло и дух.
Не се надува никак, поради липсата на глутен.
Разделяме белтъците от жълтъците и разбиваме белтъците на сняг. Разтваряме содата в киселото мляко.
Намачкваме в купа банана с вилица и към него добавяме жълтъците, киселото мляко със содата, която се е активирала, кокосовото и бадемово брашно, стафидите, ванилията и канелата.
Разбъркваме хубаво до хомогенна смес. Накрая добавяме разбитите на сняг белтъци и разбъркваме внимателно и бавно.
В чашка заделяме малко от сместа и към нея добавяме 1 ч.л. брашно от рожков и разбъркваме. Ако нямате рожков, може да го замените с какао. Тази шоколадова част ще изсипем по средата на нашия козунак.
За печенето използвах силиконова форма с размер 25/10/5, която предварително намазваме с кокосово масло. Ако нямате, може да използвате малка тавичка за хляб, застлана с хартия за печене и леко намазнена.
Покриваме дъното с част от сместа, след това добавяме какаовата смес за козунака (с брашно рожков) и накрая - останалата смес.
Козунакът ухае страхотно, но остава леко мокър, заради използваните съставки и реалната липса на брашно, което със сигурност няма да ви попречи да си го хапвате. :)
Печем за 22 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. След като го извадим, го изчакваме да се охлади и тогава го изваждаме от формата.
Поръсваме здравословния козунак без глутен, захар и мая с кокосови стърготини по желание.
Да ви е сладко!