Начин на приготвяне
Казва се безглутенов козунак, но не е точно традиционният великденски сладкиш, въпреки че на вкус е точно като козунак. Лично на мен много ми хареса и може отново да си го приготвя.
Първо, пригответе закваската, като в топлото прясно мляко, натрошите маята, добавите 1 с.л. кафява захар и брашно. Оставете за 10-15 минути да бухне.
В купа се разбиват яйцата с кафявата захар и ванилията, като се разбърква с телена бъркалка.
Добавя се разтопена мас, активираната мая, двата вида брашно, кора лимон и смлените лешници.
Разбърква се с вилица на гъсто тесто и сипвате върху хартия за печене в малка правоъгълна форма.
Оставете тавата в топла фурна, докато тестото бухне. Извадете набодете половинки лешници, поръсете сусам.
Печете в загрята фурна 180°C до суха клечка, при мен за 25 минути беше готово.
Извадете от тавата, намажете отгоре с четка от медения сироп, приготвен от 1 с.л. мед и малко хладка вода, поръсете с кафява захар.
Нарежете безглутеновия сладкиш и хапнете - с чаша айрян е страхотно.
Добър апетит - вкусно и без глутен!