Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Здравословен и Вкусен Козунак

Здравословен и Вкусен Козунак

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5393k9423k6
Здравословен и Вкусен Козунак
Снимка: Яница Николова
1 / 4
04/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Доста се потрудихме, но резултатът си заслужава - опитате този невероятен здравословен и вкусен козунак"

Необходими Продукти

  • брашно за козунаци - 1 кг и допълнително, ако тестото лепне
  • яйца - 6 броя
  • прясно мляко - 250 мл
  • захар - 250 г
  • масло - 200 г
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • прясна мая - 1 кубче
  • есенция - 1 бр. по избор
  • ром - 1 с.л. или ракия
  • сол - 1 щипка
  • белтъци - 1 бр. за намазване на козунаците преди печене
  • Плънка
  • локум - 2 кутии
  • стафиди - 100 г
  • ром - 100 - 150 мл за накисване на стафидите (или друг алкохол)
  • захарен сироп - за намазване на козунаците
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата и захарта се разбиват, прибавят се есенцията, ракията, лимоновите корички. Маята се активира, като се натрошава в леко затопленото мляко, добавя се 1 с.л. захар и толкова брашно, разбърква се и се покрива.

Щом се появят мехурчета и се надигне се слага в яйчената смес, прибавя се и половината мазнина, разтопена, пресято брашно и се замесва меко и нелепнещо тесто.

Покрива се и се оставя на топло да удвои обема си. Стафидите се накисват в гореща вода или алкохол до омекване. После се разделя на три части, а всяка на две.

Правят се фитили, сплесква се с пръсти, поставя се локум на парченца и стафиди, които са изцедени от алкохола и се прищипва, усуква се и се сплитат. Поставят се в правоъгълни високи форми за козунаци с хартия за печене. Намазват се с разбит белтък.

Втасват във фурната на 50 градуса около 1 час или докато изпълнят добре формата и се покажат над нея. Пекат се първо на 100 градуса около 10 минути, а после се увеличава на 170-180 градуса около 35-40 минути.

Проверява се с дървено шишче, по него не трябва да остава тесто. Когато придобият златиста коричка се покриват с фолио и се продължава печенето.

След изпичане се намазват със захарен сироп и се поръсват със захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: