Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Здравословен козунак без глутен, захар и мая

Здравословен козунак без глутен, захар и мая

Румяна СтояноваРумяна Стоянова
Помощник Готвач
865903481
Здравословен козунак без глутен, захар и мая
Снимка: Румяна Стоянова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
22 мин.
Общо
42 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • банани - 1 бр.
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • кокосово брашно - 1 с.л.
  • бадемово брашно - 7 с.л.
  • стафиди - шепа
  • канела - 2 щипки
  • рожков - 1 ч.л.
  • ванилия - 2 бр. течна
  • кокосово масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Този здравословен козунак е подходящ за хора, които се хранят във високомазнинен-нисковъглехидратен режим, за тези които избягват глутена и като цяло за хора, които полагат ежедневни усилия да бъдат в здраво тяло и дух.

Не се надува никак, поради липсата на глутен.

Разделяме белтъците от жълтъците и разбиваме белтъците на сняг. Разтваряме содата в киселото мляко.

Намачкваме в купа банана с вилица и към него добавяме жълтъците, киселото мляко със содата, която се е активирала, кокосовото и бадемово брашно, стафидите, ванилията и канелата.

Разбъркваме хубаво до хомогенна смес. Накрая добавяме разбитите на сняг белтъци и разбъркваме внимателно и бавно.

В чашка заделяме малко от сместа и към нея добавяме 1 ч.л. брашно от рожков и разбъркваме. Ако нямате рожков, може да го замените с какао. Тази шоколадова част ще изсипем по средата на нашия козунак.

За печенето използвах силиконова форма с размер 25/10/5, която предварително намазваме с кокосово масло. Ако нямате, може да използвате малка тавичка за хляб, застлана с хартия за печене и леко намазнена.

Покриваме дъното с част от сместа, след това добавяме какаовата смес за козунака (с брашно рожков) и накрая - останалата смес.

Козунакът ухае страхотно, но остава леко мокър, заради използваните съставки и реалната липса на брашно, което със сигурност няма да ви попречи да си го хапвате. :)

Печем за 22 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. След като го извадим, го изчакваме да се охлади и тогава го изваждаме от формата.

Поръсваме здравословния козунак без глутен, захар и мая с кокосови стърготини по желание.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: