Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с яйца»Великденски яйца»Моите пъстри великденски яйца

Моите пъстри великденски яйца

Моите пъстри великденски яйца
Снимка: Веселина Константинова
1 / 12
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
12 мин.
Общо
52 мин.
Порции
50
"Обожаваме красиви великденски яйца, а тези, направени с декупаж, със сигурност са такива"

Необходими Продукти

  • яйца - 50 бр.
  • оцет - 2 - 3 с.л.
  • сол - 2 с.л.
  • салфетки - с различни мотиви
  • белтъци - 1 бр.
  • бои за яйца - обикновени/капсули/ и перлени
  • ориз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Винаги очаквам Великден с нетърпение, защото боядисването на яйцата за мен е истинско удоволствие. Винаги боядисвам първото яйце в червено за здраве и берекет. Варя яйцата по 10-12, за да ги предпазя от счупване.

В съд за варене сложете на дъното памучна кърпа и подредете яйцата. Покрийте ги със студена вода /яйцата трябва да са на стайна температура/. Добавете оцета и солта.

Похлупете съда и варете на бавен огън. За да са по трайни, яйцата трябва да са твърдо сварени. След като заврат, ги оставете за около 10-12 минути.

През това време разтворете боите за яйцата от капсулите в топла вода /около 1 ч.ч. за 1 капсула/. Ако искате да са по-наситени, може да сложите и по две капсули. Може да добавите и по 1 ч.л. оцет.

Сварените яйца разпределете в съдовете с боята и оставете така до насищането на желания цвят - колкото по-дълго стоят, толкова по-наситени ще станат.

Готовите великденски яйца отцедете и по желание може да ги лустросате с парче плат, потопено в олио.

Яйцата за декупаж трябва да са охладени.

Пригответе си мотивите като изрежете желаните фигурки от салфетки и отстранете двата излишните пластове /трябва да остане само един пласт/.

Намажете с белтък с помощта на четка и внимателно поставете фигурките/цветя, пеперуди и др., но колкото са по-ситни, толкова по-добре/.

Желателно е яйцата за декупаж да са бели. Тази техника може да се приложи и върху едноцветни боядисани яйца. Постовете яйцата върху гладка повърхност, за да изсъхнат.

При боядисването на яйцата със седефени бои, ще са ви необходими найлонови ръкавици. Тук яйцата също трябва леко да са охладени.

Самите бои трябва предварително да се потопят в гореща вода за кратко преди да отрежете флакончета.

Сложете от боите върху ръкавиците и оваляйте яйцето в дланите си, след което го оставете да изсъхне върху незалепваща повърхност.

За техниката на оцветяване на яйца с ориз - сложете шепа ориз в найлонов плик и го оцветете с 1-2 с.л. боя.

Сложете яйцето още топло и го заровете в ориза. Стегнете торбичката в горния край. Оставете яйцето за 4-5 минути, докато поеме боята.

Ако яйцата са ви тъмни, а искате да ги изсветлите, сложете 1 пакетче лимонена киселина при варенето, след което охладете яйцата и ги изтъркайте с парче плат.

Забавлявайте се и творете - аз така направих с моите пъстри великденски яйца!

Светли великденски празници!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: