Начин на приготвяне
В средно голяма тенджерка внимателно поставяме 6 бр. домашни яйца. Посоляваме ги с хималайска сол и заливаме с вода - да ги покрие. Включваме котлона и поставяме капака.
Подсушаваме вече твърдо сварените яйца и ги подреждаме в дълбока чиния, където да ни изчакат, докато приготвим боите за яйцата.
В 2 буркана сипваме до средата гореща вода и разтваряме цветовете – синьо и лилаво. Добавяме по 1 с.л. оцет във всеки, който играе важна роля във фиксирането и насищането на цветовете върху яйцата. Старателно разбъркваме.
За 6-те топли сварени яйца постиламе 6 бели салфетки. Поливаме върху всяка от тях по 2-3 с.л. от цвят, така че да се получат нежни преливания с наситени цветове.
Увиваме плътно, внимателно и старателно яйцето, така че салфетката изцяло да го обгърне. Допълнително добавяме върху увитото яйце по 1 ч.л. от цвят, разпределяйки боята на различни места.
Така увити, великденските яйца престояват около 30 минути за по-ярки и наситени преливащи нюанси.
След като престоят, ги отвиваме и с друга чиста салфетка или памук ги намазваме с малко растителна мазнина – шарлан или олио за гланциран ефект, придаващ перлен блясък. Със суха салфетка ги попиваме.
Подреждаме току що боядисаните яйца със салфетка Космос в плетено панерче или керамична чинийка, украсявайки ги с пролетни цветя.
Поднасяме пъстрите яйца на празничната Великденска трапеза!