Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Курабийки»Житненските курабийки за цялата фамилия

Житненските курабийки за цялата фамилия

редакция:
Стоян ГеоргиевСтоян Георгиев
Чирак
23104611
Житненските курабийки за цялата фамилия
Снимка: Стоян Георгиев
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
160 мин.
Порции
50
"Гостим цялата фамилия с житненски курабийки."

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр.
  • захар - 4 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • амонячна сода - 5 бр.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • сол - 1 к.л.
  • ванилия - 2 бр.
  • прясно мляко - 500 мл
  • мас - 1 ч.ч.
  • жълтъци - 3 бр.
  • брашно - около 2.5 кг
  • олио - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Дозата е доста голяма, затова си пригответе голям съд, в който ще приготвяте домашните курабийки. Пресейте около 3 кг брашно, за да имате под ръка колкото е необходимо.

В съда се слагат 2 кг от брашното като се прави кладенец по средата. Добавят се киселото мляко, амонячната сода и содата бикарбонат. Оставя се млякото да шупне. Добавят се захарта и яйцата. Слагат се ванилията и солта.

Добавя се и прясното мляко и започва да се меси тестото като постепенно се взима по малко брашно отстрани. Трудно се меси толкова голямо количество, затова когато се оформи тестото, може да се раздели на 2 и да се доомеси.

Ако е необходимо, се слага още брашно. Когато тестото е готово, се оставя да престои 12 часа. Маста се разтапя и тестото се омесва наново с мазнината.

Подготвят се 3 добре намазнени тави, които ще се използват многократно. Необходими са поне 2-ма души за дозата Житненски курабийки за цялата фамилия.

За направата на курабийките се използва машина за кайма с приставка за курабийки. Тестото се слага в машината и се правят курабийки. За рязането на курабийките е необходима набрашнена ножица.

Нареждат се в тавите. Жълтъците се разбиват с малко олио. Курабийките се намазват с жълтъците. Поръсват се със захар като са улеснение може да се използва пликче с отрязано крайче.

Фурната се загрява на висока температура около 250 градуса. Слага се първата тава да се пече. Когато са готови, се изкарват и се слага втората тава. И тази отново се намазнява. Отново се пълни с курабийки и така до изчерпване на тестото.

Вкусни сладки за всеки празник!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
51
40
30
20
11
Дай твоята оценка: