Начин на приготвяне
Дозата е доста голяма, затова си пригответе голям съд, в който ще приготвяте домашните курабийки. Пресейте около 3 кг брашно, за да имате под ръка колкото е необходимо.
В съда се слагат 2 кг от брашното като се прави кладенец по средата. Добавят се киселото мляко, амонячната сода и содата бикарбонат. Оставя се млякото да шупне. Добавят се захарта и яйцата. Слагат се ванилията и солта.
Добавя се и прясното мляко и започва да се меси тестото като постепенно се взима по малко брашно отстрани. Трудно се меси толкова голямо количество, затова когато се оформи тестото, може да се раздели на 2 и да се доомеси.
Ако е необходимо, се слага още брашно. Когато тестото е готово, се оставя да престои 12 часа. Маста се разтапя и тестото се омесва наново с мазнината.
Подготвят се 3 добре намазнени тави, които ще се използват многократно. Необходими са поне 2-ма души за дозата Житненски курабийки за цялата фамилия.
За направата на курабийките се използва машина за кайма с приставка за курабийки. Тестото се слага в машината и се правят курабийки. За рязането на курабийките е необходима набрашнена ножица.
Нареждат се в тавите. Жълтъците се разбиват с малко олио. Курабийките се намазват с жълтъците. Поръсват се със захар като са улеснение може да се използва пликче с отрязано крайче.
Фурната се загрява на висока температура около 250 градуса. Слага се първата тава да се пече. Когато са готови, се изкарват и се слага втората тава. И тази отново се намазнява. Отново се пълни с курабийки и така до изчерпване на тестото.
Вкусни сладки за всеки празник!