Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Двуцветен Козунак

Двуцветен Козунак

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Двуцветен Козунак
Снимка: marcheva14
2 / 7
21/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
180 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
230 мин.
Порции
6
"Този двуцветен козунак не се приготвя лесно, но накрая всяко усилие си заслужава"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 125 мл топло
  • свежа мая - 25 г
  • захар - 2 ч.л. кристална
  • заквасена сметана - 125 г /25%/
  • яйца - 3 бр. L
  • захар - 180 г фина кристална
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • портокалови кори - 1 с.л. настъргани
  • ромова есенция - 1 бр. ампула
  • краве масло - 90 г разтопено
  • олио - 30 мл
  • сол - до 2 щипки
  • брашно - 400 г универсално
  • брашно манитоба - 400 г
  • сушени череши - 240 г *
  • какао - 6 ч.л. високомаслено общо за 2 козунака
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тази рецепта за двуцветен козунак брашното може да варира + - 100 г. Сушените череши са предварително натопени в ром.

Маят се разтваря в топлото прясно мляко с 2 ч.л. захар, разбърква се. Оставя се да се активира за 15 - 20 мин.

Двата вида брашна и солта се разбъркват.

Сметаната се разбърква с телена бъркалка с ваниловата захар, есенцията ром и настърганата портокалова кора.

Яйцата се разбиват със захарта с телена бъркалка, докато се стопи захарта. Прибавя се сметаната и активираната мая и отново се разбърква.

Цялата смес се излива в купата на миксера, пуска се бъркалката за тежко тесто. Започва да се прибавя от брашното. Омесва се за около 15 минути, или докато събере тестото на топка и е почистило стените на купата на миксера. Тук е моментът да се прецени дали е необходимо да се добавя още малко брашно, ако лепи по пръстите на ръката или не.

Тестото трябва да е меко и еластично и малко лепливо и евентуално, ако се добавя брашно, нека да е лъжица по лъжица, за да може да се прави преценка.

По малко на струйка се добавя смесената мазнина. Нова порция мазнина се добавя, след като предишната е напълно усвоена от тестото.

Измесването става на средна скорост на миксера за около 20 минути.

Готовото измесено козуначено тесто се прехвърля в дълбока леко намаслена с парче масло купа. Покрива се и се оставя да втаса за около 1.30 - 2 часа или докато изпълни купата догоре. Не препоръчвам тестото да втасва в затоплена фурна, то трябва само бавно да се вдига. Така се образуват търсените конци в козунака и винаги се получава добър резултат. Би могло да се постави във фурната, но само на включено осветление при напълно изключени градуси.

Готовото втасало тесто се прехвърля върху работен плот. Измерва се на кантарче. От него аз отделих 500 г, които разделих на две, по 250 г тесто.

Едната част се омесва с 3 ч.л какао. Омесването става малко бавно, защото трудно влиза какаото в тестото, но с повече търпение ще се изравни цветово. По всяка вероятност какаото ще изсуши тестото, както винаги се получава, когато се добавя какао, то абсорбира влагата на всяко тесто, затова ръцете се мажат с парче меко масло, така ще стане гладко, меко и еластично.

Взима се топката тесто и се разточва на правоъгълник с размер около 35/25 см. Със същите размери се разточва и какаовото тесто. С парче меко масло се намазват тестата. Козуначеното тесто обича масло.

Върху двете теста се разхвърлят черешите (предварително натопени в ром и отцедени) - тук са общо 120 г, защото е по-малко по грамаж тестото. Отгоре леко се минава с точилка, за да залепнат черешите.

Какаовото тесто се прегъва през средата, това се прави за улеснение, и се прехвърля върху бялото тесто и отново се минава леко с точилката. Изравняват се отстрани тестото.

Завива се на руло. С остър нож се разрязва рулото по дължина на две части. Всяка част се завива като охлюв, като разрязаната част е навън. Едната част се завива в ляво, а другата в дясно.

Избира се по красивата част и се поставя върху другата, да бъдат една върху друга.

Така оформеният козунак се поставя във висока метална кръгла форма с диаметър около 13-15 см, като на дъното е застлана с хартия за печене и вдигнати стени от хартия, които се защипват с телбод. Покрива се с фолио, за да не изсъхва, и се оставя да втаса за около 40 -50 минути.

Останалото тесто може по същия начин да се оформи или да се сплете по избор.

Преди да се постави във фурната, козунака със сушени череши се намазва с белтък. Предпочитам намазване с белтък, защото той по трудно прегаря, за разлика от жълтъците, но всичко е по избор.

Пече се в затоплена фурна на 160°C за около 50 - 60 минути. Винаги се прави тест проверка с дълго дървено шишче и ако излезе сухо, се изважда от фурната. Охлажда се в самата форма и след това се поставя върху решетка.

Двуцветният козунак се поръсва с пудра захар за разкош.

Източник: Вкусното ми хоби със страст и любов -Таня Донева.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: