Начин на приготвяне
Прясното мляко се стопля и към него се прибавя част от захарта, прясната мая и 2 с.л. от брашното. Хубаво се разбърква всичко до хомогенна смес и се оставя да шупне хубаво.
В голяма купа се поставят всичките яйца, останалата захар и се разбиват с миксер на пяна. Прибавя се киселото мляко и шупналата смес от прясно мляко. Постепенно се прибавя и предварително пресятото брашно.
Когато сместа се сгъсти, се сменят бъркалките на миксера с тези за тесто и се продължава да се меси, прибавя се и рома. Оставя се да втаса от и да удвои обема си. След това се прибавя олиото и мекото краве масло и продължава да се разбърква с миксер до поемане на мазнината.
Козуначеното тесто се разделя на две към едната част се прибавя ванилията и кората от лимони, а към другата - течния шоколад. След омесването им се оставят да втасат за около 2 часа в отделни купи.
След това всяко от двете теста разточих на правоъгълник, намазах с краве масло и поставих едно върху друго и навих на руло. Разрязах на две през средата.
Двете половини се обръщат с плънката нагоре и се усукват една около друга. Краищата се съединяват.
След това разрязах на три и поставих в три формички сладките козунаци.
Така оформените козунаци оставих отново да втасат направо във формата да втасват (използвах кексова форма).
Отгоре поръсете с кристална захар.
Пече се двуцветен козунак с течен шоколад без месене около 45 минути на 180º.
Проверявате с дървена клечка.