Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Двуцветен козунак с течен шоколад без месене

Двуцветен козунак с течен шоколад без месене

Мина ДимитроваМина Димитрова
Мастър Шеф
5686k2k6
Двуцветен козунак с течен шоколад без месене
Снимка: Мина Димитрова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
8
"Страхотен козунак с течен шоколад, който обичаме да си хапваме"

Необходими Продукти

  • яйца - 8 бр.
  • прясно мляко - 250 г
  • захар - 330 г
  • кисело мляко - 100 г
  • прясна мая - 80 г
  • краве масло - 100 г
  • олио - 100 г
  • ванилия - 1 пак.
  • лимонова кора - 2 бр.
  • ром - 2 с.л.
  • течен шоколад - 250 г
  • брашно - 1 до 1.200 кг
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко се стопля и към него се прибавя част от захарта, прясната мая и 2 с.л. от брашното. Хубаво се разбърква всичко до хомогенна смес и се оставя да шупне хубаво.

В голяма купа се поставят всичките яйца, останалата захар и се разбиват с миксер на пяна. Прибавя се киселото мляко и шупналата смес от прясно мляко. Постепенно се прибавя и предварително пресятото брашно.

Когато сместа се сгъсти, се сменят бъркалките на миксера с тези за тесто и се продължава да се меси, прибавя се и рома. Оставя се да втаса от и да удвои обема си. След това се прибавя олиото и мекото краве масло и продължава да се разбърква с миксер до поемане на мазнината.

Козуначеното тесто се разделя на две към едната част се прибавя ванилията и кората от лимони, а към другата - течния шоколад. След омесването им се оставят да втасат за около 2 часа в отделни купи.

След това всяко от двете теста разточих на правоъгълник, намазах с краве масло и поставих едно върху друго и навих на руло. Разрязах на две през средата.

Двете половини се обръщат с плънката нагоре и се усукват една около друга. Краищата се съединяват.

След това разрязах на три и поставих в три формички сладките козунаци.

Така оформените козунаци оставих отново да втасат направо във формата да втасват (използвах кексова форма).

Отгоре поръсете с кристална захар.

Пече се двуцветен козунак с течен шоколад без месене около 45 минути на 180º.

Проверявате с дървена клечка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: