Начин на приготвяне
Маята я разтваряме в 100 мл прясно мляко, 1 с.л. захар и 1/2 ч.ч. брашно. Оставяме я да престои на топло, за да шупне.
Яйцата ги разбиваме с останалата захар и към нея прибавяме останалото мляко, което трябва да е леко затоплено.
От брашното си правиме кладенче и в него сипваме яйчената смес, настърганата лимонова кора, лимоновият сок, ванилията, солта и шупналата мая.
От бадемите отделяме 1–2 с.л. Останалите ги накълцваме или ги начукваме и след това ги прибавяме към козунака. Накрая изсипваме и разтопеното масло и омесваме тесто. Оставяме го на топло, за да втаса.
Козунакът го слагаме в предварително намазана с маргарин форма и го оставяме да втаса втори път. Когато удвои обема си, т.е. когато запълни 1/3 от съда, след това намазваме с яйце, украсяваме с заделените бадеми и поръсваме със захар.
Печеме около 30 минути в умерено загрята на 180 градуса фурна.