Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Сплетен козунак на конци

Сплетен козунак на конци

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Сплетен козунак на конци
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 5
22/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
3
"Тази година няма да имате проблем с приготвянето на вкусен козунак на конци, защото ви даваме точната рецепта за него"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. (1 жълтък за намазване)
  • прясно мляко - 250 - 300 мл
  • захар - 175 г
  • подсладител - 2 с.л. течен
  • мазнина - 1/2 ч.ч. (масло, олио и мас)
  • ванилия - 2 прахчета
  • лимони - 1 бр. (кората)
  • портокали - 1 бр. (кората)
  • суха мая - 7 г
  • брашно - 900 г
  • захар - 100 г за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипете в малка купичка 1 чаша от топлото мляко, 2 с.л захар, сухата мая и 3 с.л брашно. Разбъркайте и оставете да се активира маята.

Отделете единия жълтък от яйцата, който ще е за намазване, прибавете 2 с.л. прясно мляко и няколко капки олио.

Разбийте яйцата със захарта и млякото, настържете кората на лимона и портокала (по добре на по едрото ренде).

Пресейте брашното направете кладенче и сипете сместа и шупналата мая.

С голяма лъжица започнете да бъркате, докато можете. Разтопете маслото с маста и добавете към тях олио до малко повече от половин чаена чаша.

Започнете месене, като постепенно прибавяте от мазнината. Плотът или масата трябва да са мазни и ръцете също, месите, добавяте и разпъвате тестото. Така, докато получите меко, но и разтегливо козуначено тесто.

Оставете го да втаса, след което разделете на топки според формите, които имате.

Оформих моите козунаци, като 4 фитила кръстосвам, все едно плетете кошница в центъра, а в края ги завивате в една посока, а краищата свивате отдолу.

Оставяте да втасат и удвоят обема си, след което мажете с яйцето и поръсвате със захар.

Печете сплетения козунак на конци в загрята фурна на 170 градуса.

Рецептата за пухкав козунак е готова, да ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: