Начин на приготвяне
Първо, активирате маята с малко от затопленото прясно мляко, захарта и малко брашно, трябва да получите консистенция на боза. Яйцата трябва да са на стайна температура.
Разбивате яйцата със захарта на пяна, в купа смесвате всички течни съставки с изключение на половината от смесената мазнината и постепенно започвате да добавяте от пресятото брашно.
Прехвърляте тестото на плота и започвате упорито да месите, вмъквате от останалата мазнина, разпъвате с ръце, събирате, усуквате и така, докато се усвои всичката мазнина.
Оставяте тестото да удвои обема си след което оформяте кръгли козунаци като оформяте фитили.
Формата може да направите по много начини, оплитане на плитка и завиване на охлюв или както аз съм усукала два фитила и завила на охлюв, а около него поставих друг фитил, които подвих края му отдолу.
За разкош и по интересен вид в центъра сложих по малко сладко. Формите в които ще печете, са по ваш избор, дълбоки или в тави, застлани с хартия за печене като козунаците трябва да са на голямо разстояние.
Оставете да втасат, след което намажете, поръсете с бадеми, захар и печете в загрята фурна до хубав златист цвят.
Кръгълът Козунак на конци е готов.