Начин на приготвяне
Пресейте 2 пъти брашното и направете кладенче в него. Затоплете прясното мляко и добавете към него 1 чаена лъжичка захар, 2 супени лъжици брашно и маята - натрошена. Разбъркайте и оставете за 10 минути да се активира маята.
В купа сложете 3 цели яйца и един жълтък (белтъка отделете за по-късно), към тях добавете захарта, настърганата лимонова кора и разбъркайте. Добавете мазнината.
Смесете с шупналата мая. Замесете меко и еластично тесто. За хубавия козунак трябва търпение и много топла стая за втасване на тестото.
При температура от 26-27 градуса в стаята ще са ви необходими от два до три часа, за да втаса хубаво. Вече втасало, тестото се разделя в зависимост от това дали ще правите два големи или няколко по-малки козунака. И тук идва следващият тънък момент - месенето.
От бабите сме чували, че задължително трябва да се удари сто пъти от масата, но това го оставям само на най-смелите от вас. Известно време енергично и силно месене също върши работа. На плитка или розички - вие избирате.
Намазваме с белтък и оставяме още известно време преди да поръсим обилно със захар.
Малките козунаци се пекат на 180 градуса около 35 минути на средна скара, без вентилатор, в предварително загрята фурна, а големият козунак около 50 минути.
Пухкавият козунак на конци е много сполучлив.