Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Пухкав козунак на конци

Пухкав козунак на конци

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2162k1
Пухкав козунак на конци
Снимка: Ваня Величкова
1 / 6
20/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
2
"Разкошна и добре описана рецепта за вкусен български козунак на конци. Щом ние го можем и вие го можете!"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • захар - 24 с.л.
  • яйца - 6 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 1 кубче жива
  • прясно мляко - 200 мл
  • лимони - 1 бр.
  • олио - 150 мл
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте 2 пъти брашното и направете кладенче в него. Затоплете прясното мляко и добавете към него 1 чаена лъжичка захар, 2 супени лъжици брашно и маята - натрошена. Разбъркайте и оставете за 10 минути да се активира маята.

В купа сложете 3 цели яйца и един жълтък (белтъка отделете за по-късно), към тях добавете захарта, настърганата лимонова кора и разбъркайте. Добавете мазнината.

Смесете с шупналата мая. Замесете меко и еластично тесто. За хубавия козунак трябва търпение и много топла стая за втасване на тестото.

При температура от 26-27 градуса в стаята ще са ви необходими от два до три часа, за да втаса хубаво. Вече втасало, тестото се разделя в зависимост от това дали ще правите два големи или няколко по-малки козунака. И тук идва следващият тънък момент - месенето.

От бабите сме чували, че задължително трябва да се удари сто пъти от масата, но това го оставям само на най-смелите от вас. Известно време енергично и силно месене също върши работа. На плитка или розички - вие избирате.

Намазваме с белтък и оставяме още известно време преди да поръсим обилно със захар.

Малките козунаци се пекат на 180 градуса около 35 минути на средна скара, без вентилатор, в предварително загрята фурна, а големият козунак около 50 минути.

Пухкавият козунак на конци е много сполучлив.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: