Арабска салата

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7785k1k3k11
Арабска салата
Снимка: Рая Андонова
1 / 3
22/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • салата - 1 бр.
  • червен лук - 1 глава
  • домати - 2
  • краставица - 1
  • репички - 4
  • маслини - 100 г обезкостени
  • олио
  • оцет
  • сол
  • дресинг
  • олио - 2 с.л.
  • сусамов тахан - 2 с.л.
  • лимонов сок - 3 ч.л., прясно изцеден
  • горчица - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер - млян
  • вода - 5 - 7 с.л. студена
  • босилек - 1 щипка сух
  • копър - пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Листата на салатката се измиват и накъсват в голяма купа. Лукът се нарязва на дребно, доматите и краставицата - на по-едри кубчета, а репичките на тънки колелца. Обезкостените маслини (аз използвах Каламата) се нарязват на колелца или на половинки.

Всички нарязани зеленчуци се добавят при салатката.

Зеленчуковата салата се овкусява с олио, оцет и сол на вкус.

Приготвя се дресингът, като се добавят продуктите (без босилека и копъра) в посочения ред, след което се разбърква добре.

Ако желаете дресингът да е по-течен, просто се добавя още студена вода по 1 лъжица до постигане на желаната гъстота.

Накрая се поръсва босилек и наситнен копър и се разбърква добре.

В чинии се сипва от арабската салата и се разпределя отгоре малко от дресинга.

Сервира се самостоятелно или с арабска питка, предварително запечена на умерена фурна (трябва да е хрупкава) и начупена на по-малки парчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: