Начин на приготвяне
Листата на салатката се измиват и накъсват в голяма купа. Лукът се нарязва на дребно, доматите и краставицата - на по-едри кубчета, а репичките на тънки колелца. Обезкостените маслини (аз използвах Каламата) се нарязват на колелца или на половинки.
Всички нарязани зеленчуци се добавят при салатката.
Зеленчуковата салата се овкусява с олио, оцет и сол на вкус.
Приготвя се дресингът, като се добавят продуктите (без босилека и копъра) в посочения ред, след което се разбърква добре.
Ако желаете дресингът да е по-течен, просто се добавя още студена вода по 1 лъжица до постигане на желаната гъстота.
Накрая се поръсва босилек и наситнен копър и се разбърква добре.
В чинии се сипва от арабската салата и се разпределя отгоре малко от дресинга.
Сервира се самостоятелно или с арабска питка, предварително запечена на умерена фурна (трябва да е хрупкава) и начупена на по-малки парчета.