Начин на приготвяне
Макароните се сваряват във вряща подсолена вода и се отцеждат.
Месото се изчиства при необходимост, измива се и се нарязва.
Поставя се в студена вода да ври за около 10 минути.
Изважда се и след като изстине, се смила в месомелачка един път.
Поставя се в тиган или друг подходящ съд на котлона в част от маслото и част от обелените и нарязани на ситно домати.
Разбърква се няколко пъти и се добавят подправките.
Налива се с гореща вода толкова, колкото да се покрие.
Варим до полусваряване. Сваля се от огъня, прибавят се останалите домати, магданозът и се посолява.
Макароните се разбъркват се с разтопено масло и месото.
Сипват се в тава и се заглаждат.
Мусаката се пече около 25-30 минути.
Преди готовност мусака с макарони и месо се залива със смес от прясното мляко яйцата и брашното и се запича само отгоре.