Начин на приготвяне
Желатинът се разтваря в ледена вода и се оставя да набъбне.
През това време козунакът се нарязва на филийки и се приготвя кремът, като в киселото мляко се добавя пудра захар на вкус (имайте предвид, че и козунаците са сладки) и ванилия.
След като желатинът е набъбнал, се разтопява на водна баня (без да завира) и се добавя на тънка струйка към крема.
Дъното на форма за торта или тавичка се покрива с прозрачно фолио. Подреждат се плодове по ваш избор - пресни или от компот (може и без плодове). След това се слага слой от крема.
Върху него се редят парчетата козунак, леко напоени в прясно мляко или компот. После се слага още един слой плодове (по желание) и отгоре крем, след това пак сиропирани парчета козунак.
Това се повтаря, докато не свършат продуктите за козуначения сладкиш, като последният слой трябва да е козунак.
Козуначената торта се оставя в хладилника поне 3 часа да се стегне, а най-добре е цяла нощ. След това се обръща и се декорира по ваше желание (ако не сте сложили плодове на дъното на формата/тавичката).
Тази бърза и вкусна торта от стар козунак е подходяща за всеки сезон, защото козунаците могат да бъдат заменени от бисквити/бишкоти.
Да ви е сладко!