Начин на приготвяне
Ястието готвя в тенджера под налягане за удобство и бързина.
Накисвам нахута от предният ден поне 12-16 часа преди готвене.
Първо отпенвам костите или ако е месо. След припенването добавям накиснатия и отцеден нахут, нарязания на ситно лук, морков, сол, червен пипер, джоджен.
Наливам гореща вода до средата на тенджерата или по-малко, според това колко ни е ястието.
Затварям тенджерата под налягане и след сигнала готвя 25 минути.
Охладена отварям тенджерата и добавям нарязаната червена пиперка в яхнията, доварявам още няколко минути и доматеното пюре накрая.
Пиперката винаги я слагам след отваряне на ястието, за да не се размекне много при готвенето под налягане.
Ако е необходимо, добавям още малко джоджен - сух.
При необходимост разтварям малко брашно в студена вода и сгъстявам нахута със свински кокали и испанско чорисо.
Да ви е вкусно!