Начин на приготвяне
Нарежете ягодите и ги поръсете със 100 г захар. Добавете сока от 1/2 лимон и ванилията. Разбъркайте добре и ги приберете в хладилник.
Разбийте в купа яйцата, захарта, прясното мляко и маслото. Прибавете пресятото брашно и бакпулвера и отново разбийте.
Получената смес прехвърлете в намаслена и набрашнена форма за торта.
Печете в предварително загрята на 180°C фурна за 20 мин (проверете готовността с клечка за зъби или шишче).
Оставете готовия блат да изстине.
За крема загрейте маслото и захарта на котлон. Към тях добавете разтопения на водна баня шоколад. Снемете от огъня и добавете на тънка струя към предварително разбитата заквасена сметана.
Освободете блата от формата, обърнете го и го върнете отново в нея. Намажете равномерно крема и оставете в хладилник за 15-на минути.
Залейте желатина със 6 с.л. вода, оставете го да набъбне и го разтворете на водна баня.
Извадете ягодите от хладилника и добавете желатина към тях.
Разпределете върху кокосовия сладкиш.
Поръсете с кокосови стърготини и върнете сладкиша с ягодки и кокос в хладилника за още 30 мин.