Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Пухкав пандишпанов кекс с орехи

Пухкав пандишпанов кекс с орехи

Пухкав пандишпанов кекс с орехи
Снимка: Албена Асенова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Нетърпеливи сме да опитаме пандишпановия кекс с орехи, ако и при вас е така - даваме рецептата веднага"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 200 г
  • сол - 1 щипка
  • топла вода - 50 мл
  • олио - 100 мл
  • брашно - 1 и 1/2 ч.ч.
  • царевично нишесте - 1/2 ч.ч.
  • бакпулвер - 10 г
  • ванилия - 1 бр.
  • орехи - 1 к.ч. смлени
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата на стайна температура се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват на твърд сняг заедно с щипка сол.

В друга купа се разбиват жълтъците заедно със захарта.

Прибавя се на струйка топлата вода, а след нея и олиото.

Брашното се пресява и смесва с царевичното нишесте и бакпулвера. На порции се добавя към разбитите жълтъци, прибавя се ванилията.

След като се получи еднородна смес, се добавят разбитите белтъците, като внимателно се объркват с помощта на шпатула.

Заделя се 1/3 от кексовото тесто, към което се прибавят смлените орехи. В намазнена и набрашнена форма за кекс се изсипва първо бялата част, след това сместа със смлените орехи.

С въртеливи движения леко на места се смесват двете смеси.

Шареният кекс се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути. Готовността му се проверява с клечка.

Забодена в него, тя трябва да излезе суха. Когато е готов, се изключва фурната и пандишпановия кекс се оставя вътре, но на отворена врата, за да не спадне при рязката смяна на температурите.

Готовият пухкав пандишпанов кекс с орехи се поръсва с пудра захар и е готов за сервиране с чаша чай или горещо и ароматно кафе.

Всички обичат кекс, затова бихме ви препоръчали да имате под ръка и другите ни рецепти за вкусен кекс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: