Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Пухкава погача със сусам

Пухкава погача със сусам

Пухкава погача със сусам
Снимка: Потребител#254640
1 / 2
29/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
6
"Пухкава погача за радост и здраве - и празник, и за делник"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр. и 1 жълтък за намазване
  • кисело мляко - 400 г
  • прясно мляко - 250 мл (1 ч.ч.) топло
  • олио - 3 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • мая - 1 кубче (42 г)
  • брашно - 1 кг. (и малко повече)
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • масло - 125 г
  • семена - по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се размива в леко затопленото прясно мляко. Добавя се захарта и 2-3 с. л. брашно. Покрива се и се оставя на топло да втаса.

Брашното се пресява в дълбока купа. Прави се кладенче в средата и в него се слагат разбитите яйца, солта, олиото и киселото мляко, в което е изгасена содата.

Накрая се прибавя и втасалата мая. Омесва се меко, нелепнещо тесто (ако се наложи се добавя още малко брашно). Трябва да се има в предвид, че тестото доста увеличава обема си и трябва да има място за това.

Покрива се с кърпа и се оставя да втасва около час. След това се оформя по избор, аз лично след това намазвам с масло, което придава невероятен аромат на погачата.

Оставя се да втасва още 1 часа. Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна.

Пухкавата погача със сусам е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Birgul
Birgul
Браво!
07.06.2020 08:00