Начин на приготвяне
Маята се размива в леко затопленото прясно мляко. Добавя се захарта и 2-3 с. л. брашно. Покрива се и се оставя на топло да втаса.
Брашното се пресява в дълбока купа. Прави се кладенче в средата и в него се слагат разбитите яйца, солта, олиото и киселото мляко, в което е изгасена содата.
Накрая се прибавя и втасалата мая. Омесва се меко, нелепнещо тесто (ако се наложи се добавя още малко брашно). Трябва да се има в предвид, че тестото доста увеличава обема си и трябва да има място за това.
Покрива се с кърпа и се оставя да втасва около час. След това се оформя по избор, аз лично след това намазвам с масло, което придава невероятен аромат на погачата.
Оставя се да втасва още 1 часа. Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна.
Пухкавата погача със сусам е готова.
Коментари