Начин на приготвяне
Активира се маята, разбита в хладка вода със захарта и две лъжици брашно. С останалите продукти се замесва меко тесто и оставяме да втаса 1 час на топло.
Отделя се малко топче за розата в средата на питката.
Останалото разделяме на 4 части и всяка се разточва на кръгла кора 20 см. Намазват се с олио, поръсваме с натрошено сирене и се нареждат една върху друга.
Всички заедно се разточват на по-голяма кора, 28 см, и нарязваме на 4 части през средата (виж снимките). Всяка се нарязва на 3 триъгълника, за да се получат 12 триъгълника.
Всеки се срязва през средата на две на 2 см от основата, двете връхчета се усукват, после се слепват двата края и навиваме като кифличка.
Нареждат се в тава върху хартия с диаметър 26 см по края и 4 като втори ред.
В средата се поставя оформена лента тесто, навита като роза, и оставяме за 30 минути на топло да си почине. Намазва се с отделения жълтък с малко олио и вода, поръсват се семена.
Печем на 170 градуса за 35-40 минути до златисто. Изваждаме от тавата върху решетка, намазва се с масло и покриваме с кърпа. Сервираме погачата топла, на конци и мека като памук!
Памук погачата със сирене и сусам е готова.