Начин на приготвяне
Брашното се пресява в дълбока купа. В него се прави кладенче и се натрошва маята. Залива се с хладкото прясно мляко. Добавят се и останалите продукти, без сусама и жълтъка.
Готовото тесто се завива с кърпа и се оставя на топло да втаса. Тестото втасва за около 25 - 30 минути. След това втасалото тесто се разделя на две топки. Всяка топка тесто се разточва на тънка кора.
След като разточите и втората кора тесто я сложете върху първата. Навиват се на руло. След това рулото се реже на 3-4 см разстояние. Редят се в тава, която предварително е намазана с олио и е набрашнена.
Готовата пита се оставя да втаса още за 30 минути. След това се разбива жълтъкът с малко олио и вода. С тази смес се помазва втасалата пита и се поръсва със сусам.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути. Готовата погача се вади от фурната и се поръсва леко с вода, завива се с кърпа.
Погачата с прясно мляко и сусам е готова.
Коментари