Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погача с прясно мляко и сусам

Погача с прясно мляко и сусам

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9719
Погача с прясно мляко и сусам
Снимка: Христилияна Димитрова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
130 мин.
Порции
7
"Да замесиш погача, да я разчупиш и всички да хапнат от нея с апетит - има ли по-хубаво усещане на света"

Необходими Продукти

  • брашно - около 800 г
  • мая - 1 кубче жива
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • вода - 200 мл топла
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • масло - 60 г
  • сусам
  • жълтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява в дълбока купа. В него се прави кладенче и се натрошва маята. Залива се с хладкото прясно мляко. Добавят се и останалите продукти, без сусама и жълтъка.

Замесва се меко тесто.

Готовото тесто се завива с кърпа и се оставя на топло да втаса. Тестото втасва за около 25 - 30 минути. След това втасалото тесто се разделя на две топки. Всяка топка тесто се разточва на тънка кора.

След като разточите и втората кора тесто я сложете върху първата. Навиват се на руло. След това рулото се реже на 3-4 см разстояние. Редят се в тава, която предварително е намазана с олио и е набрашнена.

Готовата пита се оставя да втаса още за 30 минути. След това се разбива жълтъкът с малко олио и вода. С тази смес се помазва втасалата пита и се поръсва със сусам.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути. Готовата погача се вади от фурната и се поръсва леко с вода, завива се с кърпа.

Погачата с прясно мляко и сусам е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Betina Hasanova
Betina Hasanova
Стана много хубава питка.Единствено добавих 1с.л. сол и 1ч.л. захар.
27.12.2018 09:42