Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Великденска погача със сусам

Великденска погача със сусам

Великденска погача със сусам
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 3
25/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Великденска погача със сусам - разчупете и почерпете близките си"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 300 мл
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 80 мл
  • мая - 25 г
  • брашно - 600 г
  • сусам - черен
  • масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активира се маята, като се натрошава в топло прясно мляко с една лъжица захар и оставяте на топло, докато отгоре се получат мехурчета. Отделете един жълтък за намазване на получената погача отгоре, останалите яйца се разбиват с вилица със солата.

В кладенчето на брашното се сипва активираната мая, яйцата, олио и замесвате средно меко тесто. Оставя се на топло да втаса, докато удвои обема си. Отделете малко топче за средата, а останалото тесто разделете на две части.

Първата се точи на кръгла кора, нарязва се на 8 триъгълника и се навиват кифлички. Поставяте се по стените на тава 26 см. Втората част се разделя на 6 топки. Разпределят се като втори ред и в средата поставяте отделеното топче тесто.

Оформената пита се оставя да почине още 20 минути, намазва се с разбит жълтък и поръсвате с бял и черен сусам. Печете в загрята фурна на 170 градуса около 35 минути. Правите проба с клечка - да няма тесто по нея.

При нужда великденската погача със сусам се покрива с фолио да не прегори. Изважда се и намазвате с масло за мека коричка! Покрива се с кърпа, после се сервира на софрата за Великден!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Благодаря ,не е нищо особено, но да спазим традицията да има пресен хляб за празника!
26.04.2022 07:14
Дони Ники
Дони Ники
Чудеса погача!
26.04.2022 06:23