Начин на приготвяне
Първо замесваме тестото, като в купа слагаме захарта, млякото, водата и маята. Разбиваме с тел, затваряме с капак купата и оставяме 5-6 минути да се активира маята.
След това добавяме маслото, олиото, солта и започваме да добавяме от пресятото брашно по малко и да замесваме. Омесваме меко, нелепнещо тесто, което покриваме в купа със суха кърпа и оставяме да втасва за около 40 мин.
След като втаса премесваме още веднъж, за да изкараме въздуха, късаме от тестото и оформяме топчета с големина на мандаринка. Приготвяме си смес от петмез и вода и в отделен съд слагаме сусама.
Всяко топче тесто разтваряме леко в кръг и слагаме парче сирене или кашкавал и затваряме, като защипваме добре с пръсти краищата. Потапяме първо в сместа с петмеза и след това овалваме в сусама.
Нареждаме (затворената част да остане отдолу) в тава застлана с хартия за печене или върху скарата на фурната, застлана с хартия.
Включваме фурната на 190 градуса. Правим 2-3 диагонални прореза с остър нож на всяко хлебче със сусам. Печем в предварително загрята на 190 градуса фурна 25-30 минути.
Може да си направите и симити от това тесто, като правите два фитила и ги усуквате потапяте в сместа от петмез и в сусам и печете.
Стават много ароматни тези Хлебчета с кашкавал и сусам (Симит погача)!
Коментари