Баница с киселец и лапад

Еми АвджиеваЕми Авджиева
Чирак
30
152
101
34
30/04/2020
"Уникална баница с киселец и лапад, която ни се услажда като стой та гледай "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции7
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо323
  • Преглеждания за месеца258
  • Преглеждания за седмицата9
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази невероятно вкусна баница е по рецепта на моята майка. Тя не е трудна за приготвяне, икономична е и в същото време има божествен вкус. Горещо я препоръчвам на всички.

Разтваряме маята в половината от водата. След това я добавяме към останалата вода. Слагаме оцета, олиото и солта и разбъркваме добре.

Пресяваме брашното в подходяща тава. Правим кладенче по средата и изсипваме сместа.

Замесваме твърдо тесто, което не трябва да лепне. Разделяме го на 6 еднакви по големина топки, които слагаме на разстояние една от друга, завиваме с кърпа и оставяме настрани да втасат за около половин час.

През това време приготвяме сместа за плънката на нашата баница, като нарязваме на ситно киселеца и лапада. Посоляваме на вкус и претриваме леко с ръка. Добавяме царевичното брашно и натрошеното сирене и смесваме добре.

Разточваме с точилка тестените топки на тънки кори. Върху всяка кора слагаме равномерно първо от сместа, после поръсваме с кисело мляко и накрая с олио. Завиваме кората на руло и я поставяме в намазнена тава. По същия начин се процедира със всяка следваща разточена кора.

Готовата наредена в тавата баница мажем с олио, покриваме я с кърпа и я оставяме настрани за около 10-15 минути.

Печем във фурна на 180 градуса за 40 минути.

След като извадим от фурната готовата опечена баница я напръскваме леко със студена вода и покриваме с кърпа.

Баницата с киселец и лапад е невероятно вкусно и традиционно българско ястие.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар