Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Лападови сарми с ориз и жито на фурна

Лападови сарми с ориз и жито на фурна

Лападови сарми с ориз и жито на фурна
Снимка: Илиана Първанова
6 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
30
"Нестандартно предложение за лападови сарми - вижте как се приготвят"

Необходими Продукти

  • ориз - ½ ч.ч.
  • жито - ½ ч.ч.
  • лапад - 40 листа
  • пресен лук - 1 връзка перца
  • лук - 1 глава
  • морков - 1 бр.
  • чесън - 1 скилидка
  • магданоз - ½ връзка, листа
  • джоджен - 3 - 5 пресни стръка
  • куркума - ½ ч.л. равна
  • червен пипер - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - ½ к.л.
  • кимион - 1/2 к.л.
  • мадраско къри - 2 - 3 щипки
  • хималайска сол - 1 и ½ ч.л.
  • кафява захар - ½ ч.л.
  • шарлан - 1 с.л.
  • вода - 2 и ½ ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В малка тенджерка загряваме 1 с.л. шарлан и сипваме нарязаните на ситно стар лук, 1 скилидка чесън и рендосания морков. Разбъркваме и след 2-3 минути сипваме измитите и по желание предварително накиснати ориз и жито.

Добавяме всички прясно набрани, измити и нарязани зеленолистни: 10 листа лапад (без дръжките), половин връзка магданоз (листа), 1 връзка перца пресен лук и 3-5 големи стръка пресен джоджен – листа.

Разбъркваме с дървена равна бъркалка и заливаме с чаена чаша и половина топла вода.

Сипваме всички подправки наведнъж: 1 и ½ ч.л. фина хималайска сол, ½ ч.л. червен пипер, ½ к.л. смлян черен пипер, ½ к.л. кимион, ½ равна ч.л. куркума, 2-3 щипки Мадраско къри и половин чаена лъжичка кафява захар.

Разбъркваме и оставяме да се варят с капак 15-20 минути, като от време на време отново разбъркваме.

В друга дълбока тенджера попарваме с гореща вода 30 големи листа лапад, на които предварително сме отрязали дръжките. След няколко минути ги отцеждаме.

Завиваме сармите, като върху 1 голямо листо лапад поставяме по 1 супена лъжица от плънката. Подреждаме 30-те сарми в кръгла тава около 30 см диаметър.

Заливаме с 1 ч.ч. вода и зареждаме във фурната да се пекат на 200 градуса (отгоре и отдолу) за 35-40 минути.

Поднасяме ароматните лападови сарми с ориз и жито на фурна топли, в допълнение с млечен сос!

Чудно Вкусни пролетни сарми!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: