Начин на приготвяне
Сваряваме на пара 1 средно голям картоф нарязан на кубченца. В отделна тенджерка сваряваме в ½ ч.ч. вода с щипка хималайска сол, почистената от дръжки и измита коприва – 1 шепа листа, свежи връхчета.
В малката кана на нутрибулет сипваме леко охладения сварен картоф, 3 с.л. нахут от буркан, отцедената коприва и 2 с.л. сусамов тахан.
Овкусяваме с ½ равна чаена лъжичка фина хималайска сол, 2 щипки смлян на мелничка черен пипер, 1/3 ч.л. смлян кимион, 1 щипка кориандър и 1 с.л. натурално слънчогледово масло.
За да получим мека пухкава консистенция за топване и мазане на разядката, добавяме около 10 с.л. от копривения чай – водата от сваряването на копривата.
Блендираме за около половин минута с 2-3 почивки – спирания, за да не се натоварва нутрибулетът.
Веган кремообразна картофена разядка с коприва, нахут и тахан - поднасяме към домашно изпечени веган хлебчета, солени кексчета, крекери, сухари или солени палачинки.
Чудно вкусно и здравословно!