Начин на приготвяне
Смята се, че родината на тази ароматна разядка е Сирия, но тя се среща и в много други страни от арабския свят.
Характетен за мухамара е сладникавият вкус идващ от нара и пикантността, придадена от кайенския пипер. Винаги обаче може да се балансира според вкусовете на всеки един.
Например да се добави повече лимон или лайм и да се отнеме от сладостта като се сложи само една лъжица от меласата. За силата на пикантността на разядката също се водете от предпочитанията си или тези на гостите ви.
Първа стъпка от приготовлението на мухамара е да накиснете за 1 час ореховите ядки във вода.
Поставете в блендер печените и обелени червени чушки. Ако са от консерва, имайте предвид, че може би ще киселеят (зависи как са консервирани)и в такъв случай задължително избегнете лимоновия сок.
Сложете обелените скилидки чесън, меласата от нар, отцедените хидратирани орехи, сухото люто чушле и подправките. Може да добавите и малко сол.
Пуснете всичко да се смели до гладка или леко на дрожди консистенция.
Тук е момента да се добави зехтинът, като целта е да се получи лека емуслия. Затова наливайте го на части и пак пускайте уреда, но на по- слаба скорост. По желание може да сгъстите допълнително с малко галета.
Готовата разядка сервирайте в купичка с препечени филийки или малко по-модерно - в чашки с пръчици от пресни зеленчуци (краставица, морков).
Добър апетит! Мухамара - арабската разядка с печени чушки и орехи е страхотна.
Ако ти харесва тази рецепта, опитай обезателно и тези разядки с печени чушки.