Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Разядки»Мухамара - арабска разядка с печени чушки и орехи

Мухамара - арабска разядка с печени чушки и орехи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k17k12
Мухамара - арабска разядка с печени чушки и орехи
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
01/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Общо
10 мин.
Порции
2
"Добър апетит с тази апетитна арабска разядка"

Необходими Продукти

  • чушки - 230 г червени, печени, белени
  • орехи - 80 - 100 г
  • зехтин - 50 г
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • меласа от нар - 2 с.л.
  • лимонов сок - 1 с.л. или на вкус (може и лайм)
  • кайенски пипер - 1 - 2 сухи чушлета
  • червен пипер - 1 щипка
  • кимион - 2 щипки, млян
  • сол - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смята се, че родината на тази ароматна разядка е Сирия, но тя се среща и в много други страни от арабския свят.

Характетен за мухамара е сладникавият вкус идващ от нара и пикантността, придадена от кайенския пипер. Винаги обаче може да се балансира според вкусовете на всеки един.

Например да се добави повече лимон или лайм и да се отнеме от сладостта като се сложи само една лъжица от меласата. За силата на пикантността на разядката също се водете от предпочитанията си или тези на гостите ви.

Първа стъпка от приготовлението на мухамара е да накиснете за 1 час ореховите ядки във вода.

Поставете в блендер печените и обелени червени чушки. Ако са от консерва, имайте предвид, че може би ще киселеят (зависи как са консервирани)и в такъв случай задължително избегнете лимоновия сок.

Сложете обелените скилидки чесън, меласата от нар, отцедените хидратирани орехи, сухото люто чушле и подправките. Може да добавите и малко сол.

Пуснете всичко да се смели до гладка или леко на дрожди консистенция.

Тук е момента да се добави зехтинът, като целта е да се получи лека емуслия. Затова наливайте го на части и пак пускайте уреда, но на по- слаба скорост. По желание може да сгъстите допълнително с малко галета.

Готовата разядка сервирайте в купичка с препечени филийки или малко по-модерно - в чашки с пръчици от пресни зеленчуци (краставица, морков).

Добър апетит! Мухамара - арабската разядка с печени чушки и орехи е страхотна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: