Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Разядки»Арабска разядка с печени чушки и орехи Мухаммара

Арабска разядка с печени чушки и орехи Мухаммара

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Арабска разядка с печени чушки и орехи Мухаммара
Снимка: Росица Петрова
1 / 4
19/03/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Общо
15 мин.
Порции
1
"Тази Арабска разядка с печени чушки и орехи Мухаммара се приготвя с една уникална турска подправка - разберете коя"

Необходими Продукти

  • чушки - 6 бр. печени
  • орехи - 50 г
  • чесън - 2 скилидки
  • галета - 50 г
  • зехтин - 100 мл
  • сос от нар - 2 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • кимион
  • пул пипер - (бибер)*
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази вкусна и леко пикантна арабска разядка ще са ви необходими 5-6 червени чушки, които опечете и обелете.

Тъй като сега не е сезонът на хубавите червени чушки, ползвах такива от буркан, които са стерилизирани само със сол.

Чушките отцедих в гевгир и след това нарязах.

В купата на блендер сложете чушките, нарязани 2 скилидки чесън, орехите, галетата и зехтина.

Блендирайте до гладка консистенция.

След това прибавете подправките (сол, черен пипер, кимион, пул пипер (бибер) и 2 с. л. сос от нар.

Разбъркайте добре и след това полейте със струйка зехтин.

По желание може да поръсите разядката с чушки с малко едро нарязани орехови ядки.

Аз избрах да поръся със ситно нарязан пресен магданоз, който чудесно се съчетава с тази разядка.

Сложете разядката в хладилник за час, колкото да се охлади и овкуси, след което сервирайте с препечени филийки хляб.

Добър апетит с моята арабска разядка с печени чушки и орехи Мухаммара!

* Пул бибер е традиционна турска подправка. Приготвя се от лютиви червени чушки, изсушени без семенниците и натрошени на фини люспи, леко осолени и намаслени със слънчогледово олио. Пул бибер има наситен червен цвят, приятен плодов аромат и мека пикантност. Подходящ е за месни и зеленчукови ястия, за поръсване на салати, сирена, яйца и др.

Сосът от нар има сладко-кисел вкус и се използва за овкусяване на салати, създаването на сосове и като марината за месо. Сосът от нар е богат на желязо, има мощни антиоксидантни, антивирусни и антибактериални свойства и намалява лошия холестерол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: