Начин на приготвяне
За тази вкусна и леко пикантна арабска разядка ще са ви необходими 5-6 червени чушки, които опечете и обелете.
Тъй като сега не е сезонът на хубавите червени чушки, ползвах такива от буркан, които са стерилизирани само със сол.
Чушките отцедих в гевгир и след това нарязах.
В купата на блендер сложете чушките, нарязани 2 скилидки чесън, орехите, галетата и зехтина.
Блендирайте до гладка консистенция.
След това прибавете подправките (сол, черен пипер, кимион, пул пипер (бибер) и 2 с. л. сос от нар.
Разбъркайте добре и след това полейте със струйка зехтин.
По желание може да поръсите разядката с чушки с малко едро нарязани орехови ядки.
Аз избрах да поръся със ситно нарязан пресен магданоз, който чудесно се съчетава с тази разядка.
Сложете разядката в хладилник за час, колкото да се охлади и овкуси, след което сервирайте с препечени филийки хляб.
Добър апетит с моята арабска разядка с печени чушки и орехи Мухаммара!
* Пул бибер е традиционна турска подправка. Приготвя се от лютиви червени чушки, изсушени без семенниците и натрошени на фини люспи, леко осолени и намаслени със слънчогледово олио. Пул бибер има наситен червен цвят, приятен плодов аромат и мека пикантност. Подходящ е за месни и зеленчукови ястия, за поръсване на салати, сирена, яйца и др.
Сосът от нар има сладко-кисел вкус и се използва за овкусяване на салати, създаването на сосове и като марината за месо. Сосът от нар е богат на желязо, има мощни антиоксидантни, антивирусни и антибактериални свойства и намалява лошия холестерол.