Начин на приготвяне
В съд разтопяваме маслото и прибавяме брашно и пържим до златисто, след това се сваля от оганя и при постоянно бъркане се добавя прясното мляко, сол, черен пипер и връщаме на огъня, докато сместа се сгъсти.
Когато достигне желаната гъстота снемаме от огъня и добавяме 1 жълтък и разбъркваме.
Картофите се сваряват, обелят и нарязват на шайби. Шунката се нарязва на кубчета, лука на ситно, а сиренето се настъргва.
В намазнена тава редим ред картофи, след това от шунката, лука и сиренето и отново ред картофи, и така повтаряме докато свършат продуктите, овкусяваме със сол, черен пипер и риган.
Накрая заливаме със соса Бешамел и печем на 180 градуса. Преди да извадим огретена от фурната поръсваме със кашкавал или сирене Чедър и леко запичаме.
Картофеният огретен със сос Бешамел е готов.