Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Соленки»Соленки с типово брашно и ръсеница

Соленки с типово брашно и ръсеница

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7724k2k3k7
Соленки с типово брашно и ръсеница
Снимка: Марияна
1 / 4
02/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
5

Необходими Продукти

  • олио - 1 к.ч.
  • сол - ½ ч.л.
  • амонячна сода - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • прясно мляко - 1 к.ч.
  • брашно - 300 г типово и още малко за доомесване и точене
  • яйца - 2 бр.
  • ръсеница - за поръсване
  • розмарин - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното със сито и го слагаме в купа. По средата правим кладенче и слагаме солта, олиото, прясното мляко, 1 яйце.

Гасим амонячната сода в киселото мляко и я слагаме в купата при другите продукти. Замесваме меко тесто. Набрашняваме си плота и доомесваме тестото на топка.

Прехвърляме го в съд и го покриваме с кърпа. Оставяме го за 30 минути да почине.

Набрашняваме си плота и разточваме на кора с дебелина 5-6 мм. с помощта на точилка.

Режем на ленти с равна големина с помощта на къдраво ножче по възможност, за да са по – хубави. Приблизително 8-9 см. трябва да са дълги лентите.

Покриваме с хартия за печене тавата на фурната и нареждаме на разстояние лентите една от друга. Ще бухнат малко при печенето.

Разбиваме 1 яйце в купичка с помощта на вилица. Намазваме със силиконова четка соленките и поръсваме обилно с ръсеница.

По желание можем да поръсим и със сух розмарин. Печем до готовност. Стават меки и пухкави. Да ви е сладко!

Соленки или гризинки, подходящи за всяко време.

Соленките с типово брашно и ръсеница са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: