Начин на приготвяне
Пресяваме брашното със сито и го слагаме в купа. По средата правим кладенче и слагаме солта, олиото, прясното мляко, 1 яйце.
Гасим амонячната сода в киселото мляко и я слагаме в купата при другите продукти. Замесваме меко тесто. Набрашняваме си плота и доомесваме тестото на топка.
Прехвърляме го в съд и го покриваме с кърпа. Оставяме го за 30 минути да почине.
Набрашняваме си плота и разточваме на кора с дебелина 5-6 мм. с помощта на точилка.
Режем на ленти с равна големина с помощта на къдраво ножче по възможност, за да са по – хубави. Приблизително 8-9 см. трябва да са дълги лентите.
Покриваме с хартия за печене тавата на фурната и нареждаме на разстояние лентите една от друга. Ще бухнат малко при печенето.
Разбиваме 1 яйце в купичка с помощта на вилица. Намазваме със силиконова четка соленките и поръсваме обилно с ръсеница.
По желание можем да поръсим и със сух розмарин. Печем до готовност. Стават меки и пухкави. Да ви е сладко!
Соленки или гризинки, подходящи за всяко време.
Соленките с типово брашно и ръсеница са готови.