Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Меденки»Шоколадови Веган Меденки

Шоколадови Веган Меденки

Шоколадови Веган Меденки
Снимка: Илиана Първанова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
25

Необходими Продукти

  • домашен мед - 1/3 ч.ч.
  • типово брашно - 1 и 1/2 ч.ч.
  • пълнозърнесто брашно - 1 и ½ ч.ч.
  • шарлан - 1/4 ч.ч.
  • вода - ½ ч.ч.
  • сода - 1 ч.л.
  • За шоколадовата смес
  • какао - 2 с.л.
  • натурален шоколад - 2 парченца (веган)
  • мед от глухарчета - 1 ч.л. (златен сироп)
  • вода - 5 с.л.
  • шарлан - 5 с.л.
  • кафява захар - 4 с.л. кристална
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтваряме течния домашен мед (златен сироп от захар и лимон) във водата и шарлана.

След като заври, сипваме содата и дръпваме от огъня. Разбърквайки, без прекъсване с телена сладкарска бъркалка, добавяме малко по малко двата вида брашно и щом се сгъсти с дървена бъркалка/лъжица или ръка замесваме тесто – леко лепнещо, но отлепящо се от стените на съда при разбъркване.

С намазани с шарлан пръсти и длани – оформяме топчета, поставяме ги в плоска голяма тава (предварително намазана с шарлан) на разстояние и ги сплескваме.

Готови са за около 15 минутки, на 180 градуса, като ги съблюдаваме и в случай, че бързо покафенеят от долната страна (на около 10 тата минута), превключваме фурната да ги доизпече само отгоре. Сипваме ги в кутия и след като поизстинат малко, затваряме, за да останат пухкави.

Приготвяме шоколадовата смес, като в тенджерка смесваме всички съставки и след като сместа къкри 1-2 минути след завирането (без да спираме да разбъркваме), сваляме от котлона и оставяме да изстине.

Топваме меденките наполовина в леко изстиналата и сгъстена шоколадова смес и оставяме да се стягат.

Шоколадовите веган меденки са готови!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: