Начин на приготвяне
Разтваряме течния домашен мед (златен сироп от захар и лимон) във водата и шарлана.
След като заври, сипваме содата и дръпваме от огъня. Разбърквайки, без прекъсване с телена сладкарска бъркалка, добавяме малко по малко двата вида брашно и щом се сгъсти с дървена бъркалка/лъжица или ръка замесваме тесто – леко лепнещо, но отлепящо се от стените на съда при разбъркване.
С намазани с шарлан пръсти и длани – оформяме топчета, поставяме ги в плоска голяма тава (предварително намазана с шарлан) на разстояние и ги сплескваме.
Готови са за около 15 минутки, на 180 градуса, като ги съблюдаваме и в случай, че бързо покафенеят от долната страна (на около 10 тата минута), превключваме фурната да ги доизпече само отгоре. Сипваме ги в кутия и след като поизстинат малко, затваряме, за да останат пухкави.
Приготвяме шоколадовата смес, като в тенджерка смесваме всички съставки и след като сместа къкри 1-2 минути след завирането (без да спираме да разбъркваме), сваляме от котлона и оставяме да изстине.
Топваме меденките наполовина в леко изстиналата и сгъстена шоколадова смес и оставяме да се стягат.
Шоколадовите веган меденки са готови!