Начин на приготвяне
Първо си направете тестото за пая.
Изсипете брашното в купа с 1/2 ч.л сол. Добавете маслото и разтривайте с пръсти, докато прилича на галета. Настържете сиренето на ситно ренде и добавете.
Добавете жълтъка и една супена лъжица студена вода, след което използвайте метална бъркалка, за да разбъркате, докато започне да се образува топка тесто.
Прехвърлете тестото на работния плот и оформете тестото с ръце в гладка топка. Като алтернатива можете да направите тестото в хранителен комбайн.
Оформете, като сплескате тестото във форма на диск и увийте във стреч фолио, охладете поне 20 минути.
Нарежете сиренето и моцарелата на малки кубчета. В купа изсипете сметаната и добавете сирената. Ако желаете, добавете две яйца. Аз не добавих, исках да е по-кремообразна сместа и лека. Когато приготвим плънката, започваме с подготовката на зеленчуците.
Вариантите са много за тяхното оформяне - на кубчета, ако ползвате яйца, на лентички на кръгчета. Аз избрах на кръгчета този път, като се старах да са горе-долу с еднаква големина.
Разстиламе изстуденото тесто във формата, която сме избрали, и добавяме плънката от сирена и сметаната. Отгоре подреждаме тиквичките и морковите, като ги редуваме.
Печем соления пай в загрята на 170 градуса фурна за 40 минути или докато зеленчуците омекнат. Добър апетит!
Паят с тиквички и моркови е готов.