Фалафели с булгур и чесън

Илиана ПървановаИлиана Първанова
Мастър Шеф
752
3k
4k
829
2
05/05/2020
"Фалафели с булгур и чесън, които са истинско кулинарно приключение за сетивата "
Приготвяне20 мин.
Готвене20 мин.
Общо40 мин.
Порции23
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо510
  • Преглеждания за месеца510
  • Преглеждания за седмицата17
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • За варивото
  • булгур - ½ ч.ч.
  • хималайска сол - ½ ч.л.
  • черен пипер - 1 щипка
  • шарлан - 1 ч.л.
  • вода - 1 и ½ ч.ч.
  • За фалафелите
  • нахут - 1 ч.ч. сварен или от буркан
  • пресен лук - ½ връзка пера
  • пресен чесън - ½ връзка пера
  • чесън - 1 скилидка
  • лук - 1 глава, малка
  • магданоз - ½ връзка
  • царевично брашно - около 15 с.л.
  • хималайска сол - 1 и ½ ч.л.
  • червен пипер - ½ равна ч.л.
  • черен пипер - ½ к.л.
  • кимион - ½ равна ч.л.
  • куркума - ½ равна ч.л.
  • кориандър - ½ равна к.л., смлян
  • джинджифил - 3 щипки на прах
  • захар - ½ ч.л.
  • шарлан - 1 с.л. + за пърженето
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В малка тенджерка сваряваме половин чаена чаша измит булгур в чаша и половина вода, с ½ ч.л. фина хималайска сол, щипка черен пипер и шарлан.

След като зрънцето е сварено, дръпваме от котлона и оставяме без капак, да си поеме водичка и да се охлади.

В дълбока купа сипваме 1 ч.ч. нахут – предварително сварен или от буркан (отцеден), сварения охладен булгур, нарязани на ситно 1 скилидка чесън, 1 малка глава стар лук, ½ връзка магданоз – без дръжките, няколко пера пресен лук и чесън.

Смиламе съставките с пасатор до леко гранулеста консистенция – без да го пюрираме.

Сипваме всички подправки наведнъж: 1 и ½ ч.л. хималайска сол, ½ равна ч.л. червен пипер, ½ к.л. смлян черен пипер, ½ равна ч.л. кимион, ½ равна ч.л. куркума, 2-3 щипки смлени семена кориандър, 3 щипки джинджифил на прах и ½ ч.л. кафява захар. Добавяме около 1 с.л. слънчогледово масло – шарлан и разбъркваме с голяма лъжица.

Постепенно сипваме царевичното брашно към сместа, като се стараем разбърквайки да го поеме равномерно.

Оформяме фалафели на ръка, като за едно взимаме около 1 с.л. от забърканата заготовка. Получават се около 23 бр. фалафели с булгур.

Пържим ги с малко мазнина – шарлан, в тиган с незалепващо покритие до златиста коричка от двете страни.

Готовите изчакват останалите в дълбока чиния, покрити с капак, за да останат топлички и сочни.

Поднасяме превъзходните златни веган фалафели с булгур и чесън, топлички с чеснов тахини сос с лимон!

Чудно Вкусно!

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар