Начин на приготвяне
Сух нахут се накисва във вода с щипка сода бикарбонат за 12 часа, след това се измива.
Сварява се в мултикукър на програма за зеленчуци, след което тази вода се изхвърля, измива се нахута и се залива с нова вода, варим отново в мултикукър вече на програма бобови.
След края на програмата прецеждам и пасирам зърната заедно с малка глава лук, чесън, подправките, количества на вкус, сол, добавям едно яйце, смесвам всичко. Следва брашното с бакпулвера. Така подготвената смес престоява десетина минути в хладилника.
Естествено вие може да си спестите всичките тези процедури по подготовка на нахута като ползвате сварен нахут от консерва.
След като извадим сместа от хладилника оформяме фалафелите с мазни ръце.
След това ги овалваме в галета или брашно. Аз ползвах бяло брашно, определено с галета ще станат по красиви и хрупкави, следващият път ще е така. Оформените фалафели поставям в тава, постлана с хартия за печене, и всеки отгоре напръсквам със спрей зехтин.
Може просто да се поръсят, след което се пекат на 200 градуса до готовност (златист цвят)!
Много вкусно и определено здравословно приготвени печени фалафели.
Ако желаете, опитайте рецептата за фалафели на фурна.