Начин на приготвяне
В малка тенджерка сваряваме половин чаена чаша измит булгур в чаша и половина вода, с ½ ч.л. фина хималайска сол, щипка черен пипер и шарлан.
След като зрънцето е сварено, дръпваме от котлона и оставяме без капак, да си поеме водичка и да се охлади.
В дълбока купа сипваме 1 ч.ч. нахут – предварително сварен или от буркан (отцеден), сварения охладен булгур, нарязани на ситно 1 скилидка чесън, 1 малка глава стар лук, ½ връзка магданоз – без дръжките, няколко пера пресен лук и чесън.
Смиламе съставките с пасатор до леко гранулеста консистенция – без да го пюрираме.
Сипваме всички подправки наведнъж: 1 и ½ ч.л. хималайска сол, ½ равна ч.л. червен пипер, ½ к.л. смлян черен пипер, ½ равна ч.л. кимион, ½ равна ч.л. куркума, 2-3 щипки смлени семена кориандър, 3 щипки джинджифил на прах и ½ ч.л. кафява захар. Добавяме около 1 с.л. слънчогледово масло – шарлан и разбъркваме с голяма лъжица.
Постепенно сипваме царевичното брашно към сместа, като се стараем разбърквайки да го поеме равномерно.
Оформяме фалафели на ръка, като за едно взимаме около 1 с.л. от забърканата заготовка. Получават се около 23 бр. фалафели с булгур.
Пържим ги с малко мазнина – шарлан, в тиган с незалепващо покритие до златиста коричка от двете страни.
Готовите изчакват останалите в дълбока чиния, покрити с капак, за да останат топлички и сочни.
Поднасяме превъзходните златни веган фалафели с булгур и чесън, топлички с чеснов тахини сос с лимон!
Чудно Вкусно!