Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Пролетно веган ризото с лапад и киселец

Пролетно веган ризото с лапад и киселец

Пролетно веган ризото с лапад и киселец
Снимка: Илиана Първанова
6 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
3
"Чудно вкусно, ароматно и засищащо веган ризото със зеленините на пролетта!"

Необходими Продукти

  • ориз - 1 ч.ч. бисерен
  • лапад - 20 листа
  • киселец - 10 листа
  • пресен лук - ½ връзка пера
  • чесън - 1 скилидка
  • лук - 1 глава
  • босилек - 1 ч.л. равна сушен и стрит
  • черен пипер - ½ к.л.
  • хималайска сол - 1 и ½ ч.л., на вкус
  • шарлан - 3 с.л.
  • чай от джоджен - около 2 и ½ ч.ч.
  • слънчогледови семки - печени, за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голям керамичен тиган с незалепващо покритие загряваме шарлана и сипваме нарязаните на ситно лук и чесън.

Разбъркваме и след 2-3 минути добавяме бисерния ориз – отмерена 1 ч.ч..

Отново разбъркваме и след няколко минути заливаме с 1 чаша от предварително сварения чай от джоджен. Оставяме ориза да поеме водичката под капак.

След малко разбъркваме и подправяме с хималайска сол, смлян черен пипер и босилек – сушен и стрит. Заливаме с още 1 чаша чай, разбъркваме и поставяме капака.

След като поеме и втората чаша, към ориза добавяме на ситно нарязаните зеленини: ½ връзка пресен лук – пера, 10 листа киселец и 20 листа лапад – без дръжките.

Разбъркваме и доливаме последната чаша чай. Готвим с почти постоянно разбъркване до готовност на вкусното ризото.

Поднасяме пролетното веган ризото с лапад и киселец по желание оформено с купичка като малка тортичка, украсено с перца пресен лук и поръсено с печени слънчогледови семки.

Чудно вкусно, ароматно и засищащо ястие със зеленините на пролетта!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: