Начин на приготвяне
В голям керамичен тиган с незалепващо покритие загряваме шарлана и сипваме нарязаните на ситно лук и чесън.
Разбъркваме и след 2-3 минути добавяме бисерния ориз – отмерена 1 ч.ч..
Отново разбъркваме и след няколко минути заливаме с 1 чаша от предварително сварения чай от джоджен. Оставяме ориза да поеме водичката под капак.
След малко разбъркваме и подправяме с хималайска сол, смлян черен пипер и босилек – сушен и стрит. Заливаме с още 1 чаша чай, разбъркваме и поставяме капака.
След като поеме и втората чаша, към ориза добавяме на ситно нарязаните зеленини: ½ връзка пресен лук – пера, 10 листа киселец и 20 листа лапад – без дръжките.
Разбъркваме и доливаме последната чаша чай. Готвим с почти постоянно разбъркване до готовност на вкусното ризото.
Поднасяме пролетното веган ризото с лапад и киселец по желание оформено с купичка като малка тортичка, украсено с перца пресен лук и поръсено с печени слънчогледови семки.
Чудно вкусно, ароматно и засищащо ястие със зеленините на пролетта!