Начин на приготвяне
Супата от агнешки врат започваме, като първо подготвим месото.
Внимателно измиваме агнешкия врат под течаща вода и го слагаме в подходяща тенджера. Заливаме със студена вода, добавяме една чаена лъжица сол и оставяме месото на котлона да се свари.
Когато процесът започне, над повърхностна на водата ще се образува пяна. Извадете я с решетъчна лъжица, намалете котлона и оставете да се свари напълно месото.
Когато месото е сварено (то започва да се отделя лесно), свалете от котлона и прецедете бульона.
Почистваме и нарязваме зеленчуците на ситно (картофите и лука на малки кубчета, а моркова винаги настъргвам на ренде).
Така подготвените продукти изсипваме в предения бульон и връщаме на котлона да се сварят. През това време почистваме месото от костта.
Щом картофите поомекнат, добавяме ориза и подправките в любимата агнешка супа. За финал слагаме в супата и предварително накъсаното агнешко месо.
Варим чорбата до сваряването на ориза.
Накрая застройваме супата, като в купа разбъркаме киселото мляко, жълтък и малко бульон от ястието.
Към агнешка супа от врат изсипваме на тънка струйка застройката и оставяме на котлона за поври още десетина минути.