Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Селска дърпана баница и лопушник

Селска дърпана баница и лопушник

Селска дърпана баница и лопушник
Снимка: Мария Георгиева
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8
"Подробна и изпитана рецепта за дърпана баница и лопушник от Мария Георгиева от Лясковец"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 900 г
  • вода - 500 мл хладка
  • сол - 1 с.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • олио - (свинска мас)
  • За плънката
  • сирене - 300 г
  • яйца - 6 бр.
  • сирене - 300 г
  • лапад
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в тава и направете кладенче. Добавете оцета, солта и водата, замесете средно меко тесто.

Разделете го на 16 топки, като всяка една се разточва на кора с големината на чиния. Целта е да се направят две баници - една със сирене и яйца и един лападник.

Намажете всяка кора с олио и от двете страни и ги наредете на плота. Пригответе двете плънки. За целта разделете натрошеното сирене в две купи, като в едната добавите лапада, които предварително сте задушили за 1-2 минути с малко пресен джоджен.

Застелете една покривка, върху която ще дърпате корите. Вземете една кора, раздърпайте я леко с ръце и я сложете върху покривката.

Започнете да я обикаляте, като я разтегляте равномерно по цялата периферия, докато стане тънка и в самите краища. Поръсете с мазнина и плънка. С помощта на кърпата навийте кората на руло. Така процедирайте с всички кори.

Навийте първата кора на охлюв и поставете в средата на намазана с маргарин тава. Слагайте всяка следваща кора около първата и така, докато се напълни тавата. По същия начин направете и с тавата на лападника.

Поръсете двете баници с олио и ги печете в предварително загрята на 200 градуса фурна. Готовите баници се поръсват с водата и се загъват с кърпа, за да се задушат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Nnnnnnn kk
Nnnnnnn kk
Доста апетитни банички! Ммм :)
01.04.2016 20:15
2
1
1
Покажи всички подкоментари