Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Мусака от патладжан и кайма

Мусака от патладжан и кайма

Христинка КолеваХристинка Колева
Иноватор
2754k7162k1
Мусака от патладжан и кайма
Снимка: Христинка Колева
3 / 4
07/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Само като гледаме коричката на мусаката от патладжан и кайма, ни потекоха лигите"

Необходими Продукти

  • патладжани - 3 бр. средни
  • кайма - 500 г
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • домати - 1
  • черен пипер
  • магданоз
  • олио
  • сол
  • за сос Бешамел
  • краве масло - 2 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • прясно мляко 400 - 500 мл
  • щипка сол
  • кашкавал - 150 - 200 г за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжанът се нарязва на филийки, посолява се и се оставя да си пусне горчивата вода. Измива се и се запича на скара или оребрен тиган.

В тиган с олио се задушават лукът и чесънът. Прибавя се каймата и след като се посготви, се добавя обеленият и нарязан домат.

Сос Бешамел:

В касерола се разтопява кравето масло. Добавя се брашното и след като се запържи, се налива прясното мляко. Сосът, като заври, се отмества от огъня.

Продуктите са за 4-5 вкусни гювечета.

На дъното на всяко гювече се поставя от сместа с каймата, следват няколко кръгчета патладжан, кайма и се завършва с патладжан.

Мусаката в гювечета се заливат с Бешамела и се поръсват с настъргания кашкавал.

Мусаката от патладжан и кайма се пече на 200 градуса 20-25 минути или докато се зачерви кашкавалът.

Може да приготвите рецептата за мусака с патладжан и в обикновена тава.

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: