Начин на приготвяне
Картофите обелвате, измивате и нарязвате на малки кубчета. Пресипвате ги в тавата за печене. Лукът се нарязва на по-дребно и се запържва за около 3-5 минути, след което се добавят доматите.
Пържат се за около 5-10 минути, а през това време се измива оризът и се прибавя към вече запържените домати и лук.
Оризът за мусаката се пържи само докато стане прозрачен, след това изсипвате цялата смес в тавата при картофите, разбърквате добре и добавяте дафивновия лист и останалите подправки.
Времето за печене варира според вида на фурната, която използвате, така че пече се до готовност (омекване) на картофите и ориза.
След като вече всичко е добре изпечено, идва време и за заливката на вегетарианската мусака.
В купа смесвате киселото мляко, яйцата и лъжицата брашно (по желание можете да добавите малко настъргана кора от лимон), след това изсипвате сместа и запичате, докато се получи златист загар.
Мусака без кайма - вкусна, ароматна и с най-апетитната заливка.
Ако обичаш мусака, опитай и предложенията ни за класическа мусака с картофи, мусака от тиквички или гръцка мусака.