Начин на приготвяне
Почистете ориза, измийте го и го оставете да се накисне за около 20 минути. Като е важно да сменяте водата няколко пъти, но ако не разполагате с толкова време - измийте ориза 5-7 пъти, докато водата се избистри. Това се налага, за да може от ориза да се отдели ненужното нишесте и да не стане кашав, а на отделни зрънца.
Загрейте 50 мл мазнина в тиган с незалепващо покритие и запържете ориза на тиган за няколко минути. По време на запържване на ориза ще забележите, че от бял става прозрачен (точно поради тази причина, той се пържи няколко минути).
След това изсипете водата, добавете замразените зеленчуци и оставете да покъкрят, като разбърквате от време на време.
Когато водата се поеме от ориза, добавете раздробеното на късчета агнешко месо (в случая използвах сготвено агнешко от Гергьовден, но може да го сварите или изпечете, докато се приготвя оризът) и запържете за още 5 минути.
Смъкнете от котлона и похлупете с чиста кърпа агнешкото с ориз, отгоре с капак и оставете така да се охлади за 15 минути. Кърпата е, за да не навлажняват капките от капака ориза.
Рецептата за Ориз на тиган с месо е изпълнена.