Начин на приготвяне
Мерителната чаша е с обем 250 мл.
Белтъците се отделят от жълтъците на яйцата. Белтъците се разбиват с щипка сол и 1 супена лъжица от захарта на сняг.
В отделна купа се разбиват жълтъците със захарта. Добавят се олиото и прясното мляко.
Пресятото с бакпулвера брашно и смлените орехови ядки.
Накрая се добавят белтъците към основната смес. Смесват се леко с шпатула.
Сместа се прехвърля в намаслена и набрашнена форма за торта.
Ореховият блат се пече на 180 градуса за 25-30 минути. Карамеленият сироп се приготвя, като захарта се слага в тенджерка.
Оставя се на котлона да се карамелизира.
Сипва се водата и се оставя още малко да се стопи карамелът. Охладеният блат се полива със сиропа.
Оставя сиропираният сладкиш за 5 минути блатът да поеме сиропа.
Ореховият сладкиш се полива отгоре и отстрани със стопения на водна баня шоколад с фъстъченото масло и олиото.
Украсява се с орехови ядки.
Сиропиранияр орехов сладкиш се охлажда се за 2-3 часа в хладилник.
Коментари