Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Печена пъстърва със зеленчуци на пара

Печена пъстърва със зеленчуци на пара

Печена пъстърва със зеленчуци на пара
Снимка: Потребител#246506
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Здравословен начин за приготвянето на пъстърва"

Необходими Продукти

  • пъстърва - 4 бр. малки прясна или 2 бр. големи
  • земна ябълка - около 200 г
  • моркови - около 200 г
  • червено цвекло - около 200 г
  • пащърнак - около 200 г
  • кейл - 100 г зелени листа или спанак бейби
  • копър - няколко стръка ситно нарязан
  • За дресинга
  • лимонов сок - 100 мл пресен
  • хималайска сол - 1 ч.л.
  • зехтин - 100 мл
  • За поръсване
  • кедрови ядки - около 50 г или слънчогледови
  • ленено семе - около 50 г прясно смляно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хубавото на тази рецепта е, че рибата и зеленчуците се приготвят успоредно и така успявам да се вместя в 30 мин за приготвянето на вечерята.

Първо, сложете пъстървата във фурната в завита с фолио тава на средно ниво и включете на 200 градуса. Оставете да се пече за 20 мин.

През това време измийте и почистете зеленчуците: обелете първо земната ябълка и червеното цвекло, сложете ги цели да се варят на пара за около 10 мин, защото на тях им трябва повече време, докато обелите морковите и пащърнака и ги добавите също цели за още 15-20 мин.

Зеленчуците са готови, когато всеки вид може да се набоде лесно с вилица.

Извадете ги, измийте ги със студена вода и ги нарежете на кубчета и шайби. Смесете ги в голяма купа, добавете копъра и нарязания на ленти кейл или листа бейби спанак, разбъркайте хубаво и овкусете с по-голямата част от дресинга.

През това време пъстървата би трябвало вече да се е опекла (ако искате коричка, последните 5-10 мин печете без фолио).

Разпределете в чиниите, преди да сервирате, поръсете зеленчуците с прясно смляно ленено семе и кедрови или слънчогледови ядки.

Останалата част от дресинга и за овкусяване на рибата, след като я сервирате.

Рибата на пара върви чудесно с охладено бяло сухо вино.

Добър апетит с тази печена пъстърва със зеленчуци на пара!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: