Начин на приготвяне
Измийте ориза в няколко води. Нарежете всички зеленчуци на дребно, като настържете моркова, а скилидките чесън оставите цели. Може да използвате микс от зеленчуци по ваш избор.
Сложете голяма тенджера, пълна до 3/4 с вода да заври на котлона. Отгоре сложете метален гевгир.
Почистения ориз заедно със зеленчуците сложете в голяма метална купа, която слагате върху гевгира и доливате вътре 3 ч.ч. вода, малко зехтин, както и сол и черен пипер на вкус.
Натрошете бульончето отгоре, разбъркайте и оставете всичко да ври под капак до увирането на ориза. Важно е парата да може да излиза от капака.
Свареният ориз на пара със зеленчуци разпределете в чашки, хубаво ги притиснете, изчакайте да изстине и обърнете в чиния.
Коментари